Treci la conținutul principal

Analizele condițiilor meteo pentru iarna anului 2023 – 2024 arată că Europa va continua să întâmpine în următoarea perioadă fenomene meteo extreme și temperaturi record, dar și fenomenul El Niño, ce va aduce perioade calde, cu umiditate ridicată. Deși iarna nu pare să fie foarte rece, totuși încălzirea locuințelor rămâne o problemă pentru o mare parte din UE și din continent.

Diversificarea surselor de încălzire

Începând din toamna anului 2022, gazul rusesc a reprezentat doar 17% din totalul gazelor importate prin conducte în UE, o scădere semnificativă în comparație cu perioadele anterioare, spre exemplu cu primul trimestru din 2022, când 38,8% din importurile UE aveau ca proveniență Rusia.

În Europa, aprovizionarea cu gaze are ca soluție – printre altele – construirea unor noi terminale de LNG (gaz natural lichefiat). Desigur, prețurile LNG ar putea reprezenta o problemă deoarece se constată o creștere a cererii, cauzată de redresarea economică susținută a Chinei, mai lentă din cauza interdicțiilor COVID. Ritmul în care China va reuși să-și revină va influența și prețurile din UE.

Unul dintre principalii furnizori externi ai Europei din ultima perioadă a fost Norvegia. Dar, riscurile la care se expune Europa, deși de altă natură decât cele din perioada puternicei legături cu Rusia, rămân  cele de tip limitare aprovizionare, cum a fost cazul, fabricii Snøvit LNG din cauza unor lucrări de întreținere.

UE a încercat de asemenea diversificarea surselor de aprovizionare, prin semnarea unor înțelegeri cu Azerbaidjanul sau alți furnizori, cum sunt Libanul, Egiptul și Israelul. Totuși, contextul geopolitic actual din Orientul Mijlociu este problematic, umbrind optimismul celor care considerau că este posibilă o cooperare regională prin care să se asigure inclusiv furnizarea de gaze naturale către Europa.

Un alt furnizor important al țărilor UE este Qatarul, care a semnat înțelegeri de durată cu Olanda și Franța, în cazul Olandei înțelegerea fiind pe 27 de ani.

În acest context complicat, Europa, care se bazează încă foarte puternic pe gazele naturale pentru un aspect atât de important cum este încălzirea locuințelor, ce reprezintă 62,8% din energia consumată în sectorul rezidențial, este bine să-și îndrepte cât mai mult atenția către resurse locale, pentru un grad de siguranță al aprovizionării cât mai ridicat.

Sursele de încălzire a locuințelor

Modul de încălzire a locuințelor este foarte variat pe suprafața Uniunii Europene, fiind influențat de factori precum cerințele climatice, resursele de combustibil și caracteristicile clădirilor.

Gazul natural. Se estimează că 31,7% dintre locuințe sunt încălzite cu gaze naturale, un combustibil cu emisii de dioxid de carbon și compuși poluanți mai scăzute din cazul combustibililor solizi.

Electricitatea. 24,8% din energia consumată pentru încălzirea locuințelor este reprezentată de energie electrică. Datorită obiectivelor climatice tot mai stricte și a versatilității curentului electric, ce permite utilizarea sa pentru o gamă foarte vastă de aplicații, procentajul electricității va crește semnificativ în anii următori.

Sursele regenerabile și deșeurile sunt de asemenea într-un trend ascendent pentru încălzirea locuințelor în Europa. În 2020, acestea acopereau 20,3% din consumul final de energie. Printre sursele regenerabile, amintim biomasa și sursele de încălzire ambientale, cum sunt pompele de căldură. Deșeurile se referă atât la diverse tipuri de deșeuri municipale, cât și la cele industriale.

IEA estimează că pompele de căldură la nivel global au potențialul de a reduce emisiile globale de dioxid de carbon (CO2) cu cel puțin 500 de milioane de tone în 2030 – egal cu emisiile anuale de CO₂ ale tuturor mașinilor din Europa de astăzi. Alte tehnologii de încălzire durabilă includ încălzitoarele solare termice și încălzirea urbană bazată pe surse cu emisii scăzute de carbon. O comparație a opțiunilor de încălzire a locuinței este prezentată mai jos; Economiile estimate de energie se bazează pe nevoile medii de încălzire, eficiența aparatelor și prețurile la utilități în case bine izolate. Contractorii pot oferi estimări personalizate.

Situația din România

În România, o treime dintre locuitori se încălzesc utilizând sisteme pe bază de gaze naturale, conform unei statistici din 2021, prezentată de Ziarul Financiar. Dar, țara noastră „se află în cea mai bună poziție în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze”, a declarat Ion Sterian, Directorul Transgaz: „Prin investițiile de la Depogaz, susținute de Romgaz, s-a mărit capacitatea de înmagazinare față de anul trecut cu 100 de milioane de metri cubi, ajungând la 3,17 miliarde. Avem astăzi înmagazinați 3,65 miliarde de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%, cu 1,22 % mai mare decât media europeană. Pot să spun că suntem cu 477 milioane de metri cubi de gaze mai mult înmagazinate astăzi față de aceeași dată a anului trecut. În plus, s-a mărit capacitatea de extracție din înmagazinare”.

Lasă un răspuns