Skip to main content

Captarea, transportul și stocarea dioxidului de carbon

(CCS)

  • Captarea, transportul și stocarea de CO₂ (CCS) reprezintă o opțiune majoră de decarbonizare pentru industriile energofage (oțel, ciment, aluminiu ș.a.), precum și pentru sectorul de producere a energiei, tehnologia fiind identificată de Comisia Europeană drept o rută strategică în atingerea obiectivelor climatice.
  • CCS presupune captarea emisiilor de CO₂ din arderea combustibililor sau din procesele industriale și transportul acestora pentru stocarea subterană permanentă, în condiții sigure, în diverse formațiuni geologice.
  • Emisiile de CO₂ sunt captate, deshidratate și transportate prin conducte, în camioane sau pe vapoare, către sonde de injecție pentru stocarea acestora la mare adâncime. În mod uzual, emisiile de carbon sunt stocate în zăcăminte petroliere epuizate, ori în formațiuni acvifere saline. De aceea, această nouă tehnologie este o oportunitate pentru România, unde exploatarea de hidrocarburi reprezintă o activitate tradițională, cu decenii de experiență și infrastructuri deja existente.
Close Menu
Federația Patronală Petrol și Gaze

Ghica House
Strada Ion Ghica, nr. 13, Sector 3, București