Treci la conținutul principal

Energia solară

Cercetările arată că în fiecare oră Pământul primește o cantitate suficientă de energie pentru a susține consumul de energie al Planetei timp de un an. Deși încă suntem limitați din punct de vedere tehnic și nu putem să folosim decât o mică parte din radiația solară ce atinge solul, este de așteptat ca, în timp, sistemele de energie solară să fie utilizate la o scară tot mai mare.

Energie regenerabilă, practic nelimitată
Susținere pentru atingerea obiectivelor climatice
Noi locuri de muncă, inclusiv prin conversie profesională

ROMÂNIA ÎNREGISTREAZĂ PROGRESE ÎN DOMENIUL ENERGIEI SOLARE

În ultimii ani, au fost implementate numeroase sisteme de energie solară, iar această situație benefică s-a datorat și implicării Guvernulului, care a oferit scheme de sprijin pentru producția energiei solare. Drept urmare, pe teritoriul României au fost construite numeroase parcuri solare și instalații fotovoltaice.

Potențialul României este ridicat datorită condițiilor climatice și nivelurilor ridicate de radiație solară. România dispune de o acoperire solară bună, având 210 zile însorite pe an și un flux anual de energie solară cuprinsă între 1,000 kWh/m2/an și 1,300 kWh/m2/an. Regiunile cu potențialul cel mai ridicat, de aprox.1,387 kWh/mp/an sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. De asemenea, specialiștii estimează că din cele 7,5 milioane de locuințe individuale, 3,4 ar fi potrivite pentru instalarea de sisteme fotovoltaice.

În anul 2023, în România, au fost instalate panouri solare cu o putere de peste 1.000 MW, ce au totalizat investiţii de aproximativ un miliard de euro, mare parte din sumă venind de la stat, prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice”.

INVESTIȚIILE ÎN PRODUCȚIA DE ENERGIE SOLARĂ VOR CONTINUA

La Transelectrica au fost înregistrate ATR-uri (Aviz Tehnic de Racordare) de peste 10.000 de MW. Deși, există posibilitatea ca nu toate aceste proiecte să se materializeze, putem anticipa că începând din 2024, vor intra în sistem câteva mii de MW, provenind din sistemele de energie solară.

Proiecte de mari dimensiuni

Mari companii din domeniul energiei au făcut pași importanți pentru dezvoltarea unor proiecte de energie solară. Câteva exemple:

În 2021, OMV Petrom a anunțat că va construi, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Acestea ar urma să fie puse în funcțiune în 2024. Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie a declarat:

„Ne-am propus ca până în 2030 să punem în funcțiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Puterea instalată a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totală instalată la nivel național de energie solară, care în prezent este de aproximativ 1,4 GW.”

Nofar Energy a cumpărat cel mai mare parc fotovoltaic din România, de 255 MW, aflat în localitatea Corbii Mari din Dâmbovița. Parcul ar urma să fie operațional în 2024, va injecta 362 GWh pe an în sistemul energetic și va reduce amprenta de carbon cu peste 200.000 de tone. Nofar a inaugurat în 2023 parcul fotovoltaic de la Rătești, de 130 MW.

ALIANȚA SOLARĂ INTERNAȚIONALĂ

În cadrul COP28, România s-a alăturat Alianței Solare Internaționale; angajamentul țării noastre este de a instala o capacitate de energie solară de peste 8 GW până în 2030, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.

Printre obiectivele Alianței se numără acordarea de asistență tehnică și financiară țărilor membre, asigurarea accesului la energie solară pentru un milliard de oameni și reducerea costului energiei solare cu 60% până în 2030.

DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII

Creșterea producției de energie provenită din surse regenerabile ridică problema infrastructurii. Conform infoclima.ro, Transelectrica a obținut suma de 56,2 milioane de euro prin intermediul componentei REPowerEU a PNRR, destinată finanțării a trei proiecte de investiții esențiale menite să eficientizeze și să modernizeze rețeaua de transport electric. Obiectivele sunt sporirea flexibilității, abordarea obstacolelor din rețeaua electrică și facilitarea integrării accelerate a capacităților adiționale de energie regenerabilă.

ARTICOLE RELEVANTE