Treci la conținutul principal

Energia geotermală

Temperatura internă a Pământului reprezintă o sursă naturală de energie; exploatarea sa poate aduce o contribuție semnificativă la îndeplinirea țintelor de neutralitate climatică și la aprovizionarea cu energie la un preț competitiv a beneficiarilor casnici și industriali.

Acest tip de energie poate fi utilizată atât pentru producția de electricitate, cât și de căldură, în funcție de caracteristicile geologice și de tehnologiile de exploatare.

Utilizarea energiei geotermale are avantajul unui impact redus asupra mediului, în funcție de sistemele utilizate, precum și obținerea energiei la prețuri avantajoase.

Deși energia geotermală, alături de alte tipuri de energie regenerabilă, se bucură de susținere la nivel european din Uniunea Europeană, este necesară crearea unei strategii de dezvoltare.

Energie regenerabilă
Mediu mai curat
Încălzirea clădirilor
Comunități sănătoase

TEHNOLOGIILE DEDICATE ENERGIEI GEOTERMALE

Există 2 modalități de exploatare a energiei geotermale:

Captarea în buclă deschisă (open loop system):

  • apa subterană dintr-un acvifer (rezervor natural de apă fierbinte) este direcționată către o pompă de căldură geotermală de interior;

Captarea în buclă închisă (closed loop system):

  • nu extrage apă fierbinte (geotermală) din subteran. Acest sistem presupune forarea și introducerea în sol a unor conducte la adâncimi unde stratul de roci atinge temperaturi ridicate. Sistemul de conducte captează căldura rocilor magmatice și o aduce la suprafață sub formă de lichid fierbinte, ce este transformat în cadrul centralei de cogenerare atât în energie electrică, cât și în energie termică.
Beneficiile tehnologiei closed loop:

  • Impactul asupra mediului este foarte redus: amprenta la sol a sistemului este mică, nu prezintă emisii de CO₂, nu utilizează resurse de apă, nu poluează solul și apa.
  • Prezintă un grad foarte ridicat de siguranță geologică: nu utilizează fracturarea hidraulică, deci nu apare riscul de seismicitate indusă.
  • Costurile de mentenanță sunt mai mici decât în cazul sistemelor geotermale tradiționale, deși investiția inițială este mai mare.

SISTEMUL ÎN BUCLĂ ÎNCHISĂ

beneficii pentru comunități și nu numai

Tehnologia de captare a căldurii în buclă închisă poate fi implementată în aproape orice zonă. România, prin industria de petrol și gaze, are o tradiție îndelungată în operațiunile de foraj, iar cunoștințele companiilor pot fi utilizate în implementarea acestei noi tehnologii, pentru ca implementarea să fie reușită, cu un impact minim asupra mediului.

Pentru România, utilizarea sistemului closed loop pentru producția energiei geotermale înseamnă:

  • Producție locală de energie electrică sau termică, din surse regenerabile;
  • Contribuție la obiectivele de decarbonare;
  • Susținerea pentru dezvoltarea comunităților: aceste sisteme asigură aprovizionarea cu energie, dar și menținerea locurilor de muncă;
  • Impact redus asupra mediului înconjurător.

Sistemul în circuit închis poate genera electricitate la scară industrială sau suficientă căldură pentru a încălzi 16.000 de locuințe cu o singură instalație. Electricitatea care poate fi produsă prin noua tehnologie în circuit închis ar putea aduce pe piață până la 25 TWh pe an, ceea ce ar contribui la echilibrarea balanței comerciale a țării prin diminuarea importurilor.

În timp, această resursă poate înlocui energia electrică produsă din combustibili fosili și poate conduce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Amprenta tehnologiei asupra terenului este foarte mică, operațiunile sunt silențioase, cu un impact social și de mediu extrem de mici.

Companiile de petrol și gaze care operează pe piața românească pot asigura transferul de tehnologie de foraj pentru implementarea și utilizarea tehnologiei cu circuit închis.

Această tehnologie are potențialul de a genera noi locuri de muncă, precum și de a asigura continuitatea altora (cum sunt cele din sectorul de petrol și gaze), precum și de a îmbunătăți performanța generală a țării în materie de mediu.

Mai multe orașe din vestul României sunt deja interesate de explorarea și utilizarea energiei geotermale pentru încălzirea zonelor rezidențiale. Printre acestea se numără municipii de mari dimensiuni, precum Timișoara și Oradea.

ARTICOLE RELEVANTE