Treci la conținutul principal

Gazele cu emisii reduse (printre care se numără biometanul, dar și hidrogenul cu emisii reduse și e-metanul) pot juca un rol crucial în decarbonarea sectorului de gaze naturale și a celui energetic, în general. Biogazul este produs din descompunerea materialelor organice, în absența oxigenului, cu ajutorul unor bacterii, în instalații speciale. Prin descompunere, se elimină un amestec de gaze: 45 – 85 vol% metan (CH₄), 25 – 50 vol% dioxid de carbon (CO₂), hidrogen sulfurat H₂S etc. Printre materiile prime utilizate la producerea biogazului, se numără: deșeuri agricole, deșeuri alimentare gunoi de grajd, ape uzate, deșeuri municipale. Biometanul este o formă mai pură de biogaz, constând din aproape 100% metan, cu o calitate  aproximativ egală cu cea a gazului natural. Aplicațiile sale multiple includ alimentarea cu energie termică și electrică pentru clădire și industrie, dar și producția de combustibili regenerabili pentru sectorul transporturilor.

DIN BIOGAZ SE PRODUCE BIOMETAN,

Biogazul este purificat prin eliminarea CO₂ și a celorlalți compuși, păstrându-se doar biometanul. Dar, există și alte metode de producere a biometanului: gazeificarea biomasei, electroliza și metanarea etc. În urma acestor procese, metanul obținut are amprentă redusă sau zero de CO₂. Producția anuală la nivelul UE se ridică acum la 3 bcm (miliarde de metri cubi), dar specialiștii estimează că vor fi necesare 95 bcm până în 2050.

Dar ce se întâmplă cu dioxidul de carbon obținut în procesul de purificare a biogazului și transformării sale în biometan? Acest dioxid de carbon poate fi valorificat în industria alimentară sau poate fi utilizat în sere, pentru intensificarea fotosintezei.

…IAR DIN BIOMETAN, SE PRODUCE BIOGNL.

Biogazul poate alimenta motoare de cogenerare (CHP), pentru producția de energie electrică, fără a fi necesar să fie transformat în biometan. Producția de biometan în exces poate fi introdusă în rețeaua de distribuție a gazelor pentru a înlocui gazele naturale de origine fosilă.

Biometanul poate fi transformat în bioGNL (bio gaz natural lichefiat): biometanul este lichefiat și livrat utilizatorilor finali, înlocuind astfel gazul natural lichefiat fosil.

DE CE SĂ FOLOSIM GNL DREPT COMBUSTIBIL?

Acest înlocuitor regenerabil pentru GNL oferă aceleași avantaje pe care le oferă GNL față de motorină:

    • Reducerea emisiilor de dioxid de carbon;
    • Funcționare mai silențioasă a motoarelor;
    • Reducerea emisiilor de oxizi de azot;
    • Semnificativ mai puține emisii de particule poluante.

În plus, biogazul valorifică deșeuri (agricole, alimentare etc.) care altfel ar trebui depozitate și care ar reprezenta o sursă de emisii.

Captarea biometanului înseamnă, deci:

• Evitarea emisiilor pentru depozitele de deșeuri;

• Obținerea unor combustibili alternativi la cei convenționali, cu beneficiul scăderii emisiilor.

Sursă foto: europeanbiogas.eu

BIOGNL-UL ESTE METAN. ȘI, TOTUȘI, E NEUTRU DIN PUNCTUL DE VEDERE AL EMISIILOR?

Într-adevăr, atunci când este ars, carbonul din bioGNL este eliminat în atmosferă, sub formă de CO₂. Diferența este dată de proveniența carbonului: arderea combustibililor fosili eliberează carbon care a fost blocat în pământ timp de milioane de ani, în timp ce arderea bioGNL emite carbon care face parte deja din circuitul natural al carbonului. Putem spune că utilizarea combustibililor fosili crește cantitatea totală de carbon din atmosferă, în timp ce arderea bioGNL doar returnează carbonul care a fost absorbit din atmosferă în procesul de creștere a plantelor.

Pentru a produce bioGNL, metanul este separat de CO₂. Prin captarea și lichefierea CO₂ și reutilizarea sa în industrie pentru a înlocui CO₂ din surse fosile, bioGNL devine neutru din punctul de vedere al emisiilor.

Lasă un răspuns