Pe data de 23 aprilie, a avut loc prima ediție a evenimentului „Viitorul Energiei. Viitorul Tău”, organizat de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), prin care studenții iau un prim contact cu sectorul energiei, prin întâlniri cu specialiști din acest domeniu, care își prezintă traseul profesional și viziunea asupra ariei de activitate.
Invitata primei ediții a fost Oana Ijdelea, Managing Partner al Ijdelea & Asociații și Directorul Departamentului Juridic al Black Sea Oil & Gas, figura centrală în aspectele legale ale unor proiecte semnificative. Acestea au culminat cu una dintre cele mai mari realizări ale României de după revoluție: extracția de gaze naturale din Marea Neagră, de la zăcămintele Doina și Ana. Primele gaze au fost livrate în Sistemul Național de Transport în data de 15 iunie 2022.
Oana Ijdelea a abordat subiecte la ordinea zilei, care au atras interesul tinerilor: ce înseamnă sustenabilitatea pe plan global, cum se poate menține competitivitatea în condițiilor unor preocupări inegale la nivel mondial pentru emisiile de carbon și tandemul dintre energia bazată pe combustibili fosili și sursele regenerabile. Această ediție a fost moderată de către Daniel Apostol, Directorul General al Federației Patronale Petrol și Gaze, care s-a referit la noile tehnologii prin care industria de petrol și gaze susține tranziția energetică.
Paradoxurile tranziției energetice
Una dintre întrebările momentului, formulată și de către tinerii participanți, este „Ce produse sunt cu adevărat sustenabile?” Această dilemă a prezentului, a modurilor în care poate fi asigurate atât sustenabilitatea, dar și continuitatea economică în condițiile obiectivelor climatice, a fost una dintre temele dezbătute.
Specializarea și satisfacția profesională
Cum se alege un domeniu de activitate care să ofere satisfacție profesională pe termen lung? Oana Ijdelea a oferit, cu generozitate, exemple din experiența personală, împărtășind detalii din parcursul profesional dintre Facultatea de Drept și sectorul energiei.
Viitorul sectorului de petrol și gaze
Cum vor evolua în viitor companiile de petrol și gaze? Planurile pentru Black Sea Oil & Gas sunt schițate deja.
Implicarea tinerei generații
„E nevoie de statisticieni, de economiști, de creiere deștepte care să facă modelări.”,
a explicat Daniel Apostol, Directorul General al Federației Petrol și Gaze, referindu-se la modul în care noua generație de absolvenți ai Academiei de Studii Economice se pot implica în buna derulare a tranziției energetice. Tinerii pot contribui la implementarea noilor tehnologii, susținute de sectorul de petrol și gaze, printre care se numără și CCS (captarea, transportul și stocarea CO₂).