Treci la conținutul principal

Când apare aurora dimineții, ne pregătim pentru ziua cea nouă. Similar, atunci când se întrevăd zorii unei noi ere a energiei, ne pregătim pentru acțiuni care să privească tehnologii diferite, resurse neexploatate și cunoștințe noi. Federația Patronală Petrol și Gaze a devenit Federația Patronală a Energiei pentru a putea crea mai bine, mai credibil, mai elocvent dialogul necesar sectorului energetic.

Pe data de 20 noiembrie, a avut loc Galei Viitorul Energiei – Pași Către Viitor, ediția din 2024 a unuia dintre cele mai importante evenimente din sectorul energetic. Nu o spunem noi, ci o arată numeroasele personalități ale domeniului care ne-au fost alături. Amintim doar o parte dintre cei care ne-au onorat cu prezența la această ediție: Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, Radu-Ștefan Oprea, Ministrul Economiei, Petrică Lucian Rusu, Secretar General Adjunct al Guvernului.

De asemenea, ne-am bucurat să avem drept oaspeți reprezentanți ai autorităților, lideri ai companiilor membre, specialiști din energie, reprezentanți ai altor federații, membri ai mediului asociativ, mediului academic și de business. La invitația jurnalistului Lucian Mândruță, gazda evenimentului, au vorbit despre valorile Federației reprezentanții companiilor membre: Ramona Rusu, CFO Dacian Petroleum, Cristina Verchere, CEO OMV Petrom, Răzvan Popescu, CEO ROMGAZ, Ion Sterian, CEO TRANSGAZ, Vasile Cârstea, CEO DEPOGAZ, Bart Wautericks, Managing Director XP, Cătălin Grama, COO ADREM, Constantino Amadei, CEO Vulcan și Mark Beacom, CEO Black Sea Oil&Gas.

Federația Patronală a Energiei – un nou nume, o nouă abordare

Nomen est omen, spune un dicton latin, care înseamnă că numele prevestește ceva despre destinul celui care îl poartă. În cazul nostru, procesul a fost invers: realitatea a arătat că, deși lumea se încrede în continuare în combustibilii convenționali și în modurile clasice de producere a energiei, în același timp cerințele climatice și contextul geopolitic ne direcționează către noi tipuri de energie, din surse regenerabile. Și pentru că preocupările noastre sunt la fel de variate precum mixul energetic al României (un semn de sănătate economică a țării), am optat în cele din urmă pentru schimbarea titulaturii și am ales o denumire cu adevărat grăitoare pentru tendințele din energie și activitatea noastră viitoare.

Schimbarea numelui a fost însoțită de schimbarea identității vizuale: considerăm că veți regăsi spiritul nostru sobru și implicat, într-o formă elocventă pentru noul nostru profil de activitate.

Ediția din acest an a Galei Viitorul Energiei a fost deschisă de către domnul Franck Neel, Președintele Federației Patronale a Energiei, care a dat cuvântul domnului Sebastian Burduja, Ministrul Energiei. Domnia sa a realizat un bilanț al Ministerului Energiei pentru anul 2024 și a remarcat că proiectele au fost posibile și datorită oamenilor din sectorul energetic, inclusiv a celor din sală: „Viitorul energiei înseamnă, de fapt, oamenii din energia românească. De la liderii de mari companii până la oamenii care își fac datoria atunci când avem inundații și lucrează în apă până la brâu să repare liniile electrice, pentru a restabili alimentarea cu energie electrică. Am reușit să atragem în acest an undeva la 14 mld euro pentru energia românească, fonduri nerambursabile din PNRR și Fondul pentru Modernizare. Energia trebuie să fie primul rând sigură, apoi la un preț competitiv și, în al treilea rând, cât mai curată, dacă se poate.”.

Momentul festiv al schimbării de imagine a fost onorat de prezența domnului Radu Oprea, Ministrul Economiei. Domnia sa a adresat felicitări și a menționat unul dintre proiectele la care Ministerul Economiei și Federația Patronală a Energiei au devenit parteneri, referindu-se la semnarea unui Memorandum de înțelegere pentru sprijinirea învățământului de profil la Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești. Această instituție „ar trebui să devină lider în cercetare în România. Că vorbim despre hidrogen, că vorbim despre captarea, stocarea, utilizarea carbonului, despre toate ideile noi, despre biocombustibili, Universitatea de Petrol și Gaze ar trebui să devină lider, ceea ce înseamnă, într-adevăr, o nouă transformare, o transformare verde, către energii curate. În același timp, reprezint clientul, economia românească, care are nevoie de energie ieftină. Cred că România are o șansă unică, pentru că de data aceasta și geografia, și geologia ne sunt prietene, rar ni s-a întâmplat în istoria noastră să avem astfel de oportunități.”

Daniel Apostol, Directorul General al Federației Patronale a Energiei, a sintetizat în câteva cuvinte esența transformării prin care trece Federația, cu accent pe înlesnirea dialogului, un angajament care continuă cu siguranță: „Dialog și inovație pentru energia României. Federația este foarte atentă la provocările pe care le avem de întâmpinat, la toate provocările de natură tehnologică, de schimbare a piețelor, de schimbare a mentalităților, de transformare a forței de muncă. Federația își dorește să vă fie o gazdă foarte bună, nu doar la gale, ci mai ales în sălile de dialog, împreună cu stakeholderii noștri, mai ales reprezentanții autorităților, cu care, împreună, dorim să construim un cadru de reglementare favorabil dezvoltării sectorului în România.”.

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați noul nostru site, www.fpe.ro, pentru informații despre sectorul energetic, cadrul legislativ, fiscalitate și forță de muncă.

Lasă un răspuns