Ce este GNL?
GNL (gaz natural lichefiat, cunoscut în engleză ca LNG liquified natural gas) reprezintă o soluție pentru mai multe probleme actuale. Pentru UE, de exemplu, importurile de GNL sunt o modalitate de a-și diminua dependența de gazele rusești. Pentru obiectivele climatice, reprezintă o soluție pentru un transport mai curat, care aduce în aer cantități mai reduse de dioxid de carbon și alte substanțe poluante.
GNL este incolor, inodor, non-toxic, non-coroziv, aceste caracteristici fizice îl fac mai versatil decât alți combustibili convenționali. De asemenea, GNL nu este inflamabil.

Cum se produce gazul natural lichefiat (GNL)?
Pe scurt, gazele naturale răcite își schimbă starea de agregare și devin lichide. Prin răcirea gazelor naturale la o temperatură de -160°C se produce lichefierea. Astfel, gazele naturale își reduc volumul de aproximativ 600 de ori comparativ cu volumul în stare gazoasă. Avantajul: pot fi stocate și transportate în siguranță pe distanțe foarte lungi, cu un grad crescut de eficiență economică și energetică.
Unitățile de producție consumă, la rândul lor, gaz natural drept combustibil pentru procesul de lichefiere. Cantitățile utilizate la nivel mondial sunt importante: aproximativ 14% din materia primă pentru GNL este utilizată în procesul efectiv de lichefiere.
Cum se transportă GNL?
După lichefiere, GNL ajunge în unitățile de transport. Cea mai mare parte din transportul de GNL se face cu ajutorul unor vapoare de mari capacități (tankers), cu dotări pentru menținerea GNL în stare lichidă. De asemenea, pot fi utilizate containere de volume mai mici, ce sunt transportate pe vase sau pe uscat, în camioane.
Ca și în cazul unităților de producție, unele vase de transport sunt construite astfel încât să fie alimentate cu GNL.

Cum se utilizează GNL?
La terminalul de import, GNL este descărcat din vase și stocat în incinte criogenice. De aici, GNL fie este adus în stare gazoasă, adică regazeificat, fie este utilizat ca atare. După regazeifiere, gazul natural este transportat prin infrastructura de conducte și folosit în modurile specifice.
Când este utilizat ca atare, adică fără regazeificare, GNL are utilizări asemănătoare cu cele ale gazului natural în formă gazoasă, dar cu anumite beneficii.
Generarea de curent electric
GNL poate fi utilizat în centrale, ca o alternativă puternică la cărbune, cu emisii reduse. Importurile de GNL înseamnă stabilitatea și flexibilitate pentru sistemele electrice, inclusiv a celor care utilizează cantități crescute de energie din surse regenerabile.
Industrie
GNL poate fi utilizat ca materie primă la fabricarea de fertilizanți, plastic etc. și ca sursă de energie pentru diverse procese din industrie.
Transport
Una dintre cele mai importante utilizări ale GNL este în transport, în special pentru transportul greu, comercial și cel naval. Cercetările arată că utilizarea GNL în transport înseamnă un transport mai curat din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon și nu numai:
- Emisii de CO2 reduse cu 15%;
- Emisii de NO reduse cu 50% (oxizii de azot sunt un poluant important);
- Emisiile de particule grele reduse cu 99%;
- Fără emisii de sulf (aspect important pentru transportul naval).
Locuințe
GNL poate fi folosit pentru consumul domestic (încălzirea apei și a clădirilor, gătit).
Un segment special: bioGNL
BioGNLeste o alternativă la LNG, provenită din surse regenerabile, cu performanțe și caracteristici comparabile. După cum am arătat și într-un articol anterior, bioGNL este un biocombustibil produs din biogaz, rezultat din tratarea deșeurilor organice din gropi de gunoi, ape uzate sau firme agricole. Biogazul se dezvoltă atunci când are loc digestia anaerobă, materia biologică se descompune și gazul este emis în acest proces. Biogazul este colectat, purificat la calitatea gazului natural și lichefiat în GNL.
BioGNL este un domeniu de interes pentru țările UE, de exemplu Germania, Italia, Franța, Germania are o rețea importantă de distribuție, dar și unități de producție. Cea mai mare a fost inaugurată recent, în anul 2024, având o capacitate de producție ce acoperă necesarul anul de consum pentru 4000-5000 de camioane pe LNG. Și România este interesată de producția de bioLNG, un avantaj fiind disponibilitatea materiei prime.
GNL în Europa
După invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, ponderea gazelor rusești în totalul importurilor de energie din UE a scăzut de la 41% în 2021 la aproximativ 8% în 2023. Acesta a fost înlocuit în principal cu GNL din SUA, în proporție de 46%. Alți furnizori importanți au fost Norvegia (49% față de 30% în 2021), Africa de Nord (19%) și Azerbaidjan (7%).
În anul 2024, cererea de gaz natural în UE a scăzut, printre factori numărându-se vremea blândă și creșterea producției de energie regenerabilă și nucleară în prima jumătate a anului. Drept urmare, importurile de GNL au scăzut cu 20%.
Începutul anului 2025 este marcat de temperaturi scăzute în Europa, de aceea este probabil ca importurile de GNL pe continent să crească.
GNL în România

Producția națională de GNL este nesemnificativă în prezent. România este conectată prin rețeaua BRUA și interconectorul Bulgaria-Grecia la terminalul GNL de la Alexandroupolis, de unde ar putea să se alimenteze cu gaz natural lichefiat.
În ceea ce privește comercializarea, primii pași au fost făcuți: Vulcangas România, o subsidiară a Società Italiana Gas Liquidi Spa – Grupul Vulcan, a inaugurat la finalul anului 2024 prima stație de alimentare din România cu gaz natural lichefiat GNL ) și bioGNLla Pecica (jud. Arad). Utilizarea GNL în România este în special în domeniul transportului: stația din Pecica, dar și următoarele stații ce vor fi construite (la București și Constanța) vor fi destinate transportului greu și comercial.
Drum bun către decarbonizarea transportului!