Treci la conținutul principal

Acum, în finalul anului 2024, vorbim – foarte pe scurt – despre cum au evoluat în 2024 marile proiecte din energia românească. Nu este un articol exhaustiv, deoarece lipsesc descrieri ale transformărilor din domeniul hidro, centrala Iernut care, deși și-a depășit din nou termenul de punere în funcțiune, a cunoscut un avans, proiecte de biocombustibil etc. Dar începe în câteva zile anul 2025, când, sperăm noi, vom putea vorbi despre lansarea unor noi proiecte, care să facă din România un lider în energie.

Vom semnala în cele ce urmează schimbări care propulsează proiecte importante din energie și care reprezintă pași importanți către finalizarea acestora.

MINTIA a devenit Proiect de importanță națională
În 2024, proiectul Mintia, în valoare de 1,2 miliarde de euro, a avansat semnificativ, devenind de importanță națională. Vă reamintim că această centrală pe cărbuni se modernizează, trecând la alimentarea cu gaze naturale.

Nota de fundamentare emisă de Ministerul Energiei a descris modul de avansare a acestui proiect: „Centrala Mintia va avea o durată de viață de 30 de ani, producția estimată de dezvoltator fiind de circa 12.159 GWh/an.

Centrala electrică Mintia va avea următoarea echipare:

–  2 turbine cu gaze identice (TG) Siemens 9000 HL, cu puterea unitară la generator de 600MWe;

– 2 cazane recuperatoare (CR) fără ardere suplimentară, pentru producerea aburului supraîncălzit necesar turbinei cu abur;

– 1 turbină cu abur (TA) cu condensație Siemens SST5-5000, cu puterea unitară la generator de 570MWe.

Centrala electrică Mintia va fi realizată în două etape:

  1. ciclul deschis cu turbine cu gaze (OCGT).
  2. ciclul combinat cu turbine cu gaze, cazane recuperatoare și turbina cu abur (CCGT).”

Anterior, în 2022, Ministerul Energiei a declarat „Conducta de transport gaze naturale pentru alimentare CET Mintia (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)” ca proiect de importanță națională. În Nota de fundamentare pentru această componentă se arată că „Modernizarea termocentralei de la Mintia are un rol important în sistemul energetic național deoarece:

  • echilibrează balanța de energie electrică din centrul și vestul țării;
  • este un punct important de interconexiune cu sistemul vest european UCTE;
  • participă la reglarea parametrilor de funcționare ai sistemului energetic național;
  • reducerea emisiilor și susținerea producerii de energie din surse regenerabile;
  • posibilitatea echilibrării sistemului energetic național prin realizarea investiției de la Mintia;
  • creșterea investițiilor în industrie.

Cel mai important proiect din energie după Revoluție. Investiții pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

CE ÎNSEAMNĂ STATUTUL DE „PROIECT DE IMPORTANȚĂ NAȚIONALĂ”?

Sursele legislative pentru acordarea statutului de proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice sunt următoarele:

  • Ordonanța de Urgență nr. 134/2024
  • articolul 6 din Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. („Instituirea regimului de arie naturală protejată este prioritară în raport cu orice alte obiective, cu excepţia celor care privesc: a)asigurarea securităţii naţionale.”)
  • articolul 476 alineatul (1) litera e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. ((1) Sunt scutite de taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor următoarele: certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire pentru lucrările de interes public naţional, judeţean sau local.)

Cu alte cuvinte, datorită importanței pentru interesul național și utilitatea publică, astfel de proiecte beneficiază de un statut special în cadrul legislației fiscale și de mediu din România.

Cel mai important proiect din energie după Revoluție. Investiții pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

ENERGIA SOLARĂ PERSPECTIVE LUMINOASE ÎN ROMÂNIA viitorul energiei

În cadrul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice, COP 29, reprezentanţii Nuclearelectrica şi Energonuclear (compania de proiect) au semnat contractul de Inginerie, Achiziţii şi Management al Construcţiei (EPCM), faza LNTP, pentru dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Evenimentul a marcat o etapă critică, realizată împreună cu parteneri internaționali, în consolidarea securităţii energetice prin producția de energie în cantități ridicate, fără emisii de carbon.

Cele două noi reactoare vor însemna:

  • putere instalată adiţională de peste 1400MW la Cernavodă;
  • creştere a producţiei anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh;
  • durată de operare de cel puţin 30 de ani;
  • 000 de locuri de muncă bine plătite.

Astfel, Unităţile 3 şi 4 vor putea acoperi echivalentul consumului anual pentru peste 7 milioane de gospodării în România”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Partenerul în această importantă investiție este un consorțiu de companii din SUA, Canada și Italia. Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă va costa peste 8 miliarde de euro și este așteptat să se finalizeze în 2031, respectiv 2032. Va folosi pentru reactoare aceeași tehnologie CANDU, deținută de Atkins Realis, ca și la primele două deja instalate. (conform economedia.ro).

 

NEPTUN DEEP  – avans spectaculos în 2024

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km² și se află la o distanță de circa 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare.

Prima descoperire de gaze a avut loc în anul 2012, când sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România, a confirmat prezența gazelor naturale.

Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin), pentru îmbunătățirea performanţei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor.

OMV Petrom S.A. şi S.N.G.N. Romgaz S.A. vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului.

În octombrie 2024, OMV Petrom a anunțat începerea lucrărilor de construcție pentru structura-suport din oțel a platformei de producție („jacket”), care se realizează la șantierul Saipem din Arbatax, Sardinia.

În noiembrie 2024, Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore, a ajuns în Constanța, România. Pentru asigurarea unei călătorii în siguranță, platforma a trecut prin luni de pregătire înaintea plecării din Cartagena, Spania.

În prezent, conform OMV Petrom, se lucrează la mai multe aspecte: de la reglementare și contractare, la execuție și foraj.

Lasă un răspuns