Treci la conținutul principal

Captarea, transportul și stocarea dioxidului de carbon

(CCS)

Captarea, transportul și stocarea de CO₂ (CCS) reprezintă o opțiune majoră de decarbonizare pentru industriile energofage (oțel, ciment, aluminiu ș.a.), precum și pentru sectorul de producere a energiei, tehnologia fiind identificată de Comisia Europeană drept o rută strategică în atingerea obiectivelor climatice.

Captarea și utilizarea carbonului (CCU) presupune utilizarea dioxidului de carbon captat. Dioxidul de carbon poate fi menținut permanent într-un produs (în materiale de construcție, combustibili sintetici, substanțe chimice) sau poate intra într-un proces (de exemplu recuperarea îmbunătățită a petrolului), care asigură depozitarea permanentă.

Industrie
Mediu
Investiții
Inovație

CE PRESUPUNE CCS?

CCS presupune captarea emisiilor de CO₂ din arderea combustibililor sau din procesele industriale și transportul acestora pentru stocarea subterană permanentă, în condiții sigure, în diverse formațiuni geologice.

ETAPELE CCS / CCUS

CAPTAREA

Captarea CO₂ se poate realiza:

  • La surse mari de emisii (captare din surse punctuale). Instalațiile industriale sunt echipate cu o tehnologie care permite captarea și redirecționarea spre depozitare a CO₂;
  • Direct din atmosferă.

CCS se profilează ca o tehnologie foarte important de decarbonizare în sectoarele cu emisii intensive, cum sunt producția de ciment și de oțel, unde nu există alternative viabile.

UTILIZAREA

În prezent, există 3 mari categorii de produse CCU (ce utilizează carbon captat):

Combustibili

  • Combustibilii obținuți prin reacția carbonului cu oxigen provenit din electroliza apei pot fi stocați și transportați  folosind infrastructura existentă.

Produse chimice

  • Majoritatea produselor pe care le folosim (plastic, îmbrăcăminte, farmaceutice, hrană etc.) sunt realizate folosind carbon. De cele mai multe ori, acesta provine din surse fosile, iar procesul de producție se realizează cu emisii importante de carbon. Tehnologia CCU presupune utilizarea carbonului captat în locul celui fosil, creând astfel o economie circulară a carbonului.

Materiale de construcții

  • Pentru a reduce emisiile, CO₂ poate fi integrat permanent în diverse materiale. Spre exemplu, poate fi combinat cu materiale bogate în calciu pentru a produce carbonat de calciu CaCO₃, utilizat în procesul de producție al cimentului. Astfel, anumite deșeuri pot fi reutilizate și transformate în noi materiale de construcții, în mod circular. În prezent, se produc cărămizi, pavaje și materiale de izolație prin procesul de mineralizare cu CO₂.

TRANSPORTUL

  • După captare și deshidratare, emisiile de CO₂ sunt transportate prin conducte, în camioane sau pe vapoare, către sonde de injecție pentru stocarea acestora la mare adâncime;
  • Deși transportul de CO₂ are loc zilnic în lume, sunt necesare investiții semnificative în infrastructura de transport pentru a permite o desfășurare la o scară mai mare, importantă pentru viabilitatea economică;
  • Transportul CO₂ se aseamănă cu transportul de gaz lichefiat. CO₂ este mult mai sigur de transportat decât multe alte substanțe, deoarece nu formează combinații inflamabile sau explozive, ca în cazul petrolului sau a gazelor naturale.

STOCAREA

În mod uzual, emisiile de carbon sunt stocate în anumite formațiuni, sigure pentru menținerea de lungă durată:

  • Zăcăminte de petrol și gaze epuizate. CO₂ poate fi utilizat și pentru a recupera petrolul (recuperarea îmbunătățită a hidrocarburilor);
  • Formațiuni de cărbune de mare adâncime. CO₂ poate fi utilizat pentru recuperarea metanului din formațiunile de cărbune.
  • Structuri acvifere saline;

De aceea, această nouă tehnologie este o oportunitate pentru România, unde exploatarea de hidrocarburi reprezintă o activitate tradițională, cu decenii de experiență și infrastructuri deja existente.

IMPORTANȚA CCS PENTRU ROMÂNIA

Dezvoltarea unui proiect CCS ar avea un impact economic important pentru România:

Capital

Investiții inițiale de amploare

Mediu

Reducerea emisiilor de carbon, cu impact pozitiv asupra mediului

Oameni

200 – 300 de noi locuri de muncă, unele cu înaltă calificare

Pionierat

avans tehnologic la nivel local, cu posibilitatea exportului de cunoștințe

ARTICOLE RELEVANTE