Treci la conținutul principal

Hidroenergia presupune o transformare valoroasă pentru societate: apa în mișcare este utilizată pentru a genera electricitate. Forța apei a fost folosită din cele mai vechi timpuri: prima mențiune a unei mori de apă a fost în Grecia, secolul 3 î.Hr., în scrierile lui Filon din Bizanț.

La acel moment, apa curgătoare era utilizată pentru a transforma grâul în făină. În timp, omenirea a învățat să o folosească pentru producția de electricitate. Folosind forța apei, nu se emite dioxid de carbon în atmosferă, iar sursa de energie se regenerează prin circuitul natural al apei.

Datorită resurselor hidrologice bogate, România are deja dezvoltată o rețea puternică de sisteme hidroenergetice, o bună parte din consumul național fiind acoperit prin această energie curată, cu aproape zero emisii. Un motiv de mândrie pentru generația părinților și bunicilor, „salba de hidrocentrale” poate deveni chiar și mai bogată în prezent, prin noi investiții, cu beneficii pentru economie și pentru mediul înconjurător.

Cum funcționează energia hidroelectrică?

În principiu, hidrocentralele au un rezervor de apă, o supapă pentru a controla cantitatea de apă care curge din rezervor și un spațiu unde ajunge apa după cădere. Apa câștigă energie potențială înainte să se reverse din baraj. Această energie este transformată în energie cinetică, care este convertită în energie mecanică, în cădere, cu ajutorul unor turbine, iar apoi este transformată în energie electrică prin intermediul unui generator.

Statistici hidro la nivel mondial

Cel mai mare baraj: China

The Three Gorges Dam (Barajul celor Trei Chei) din China, cu o putere instalată de 22,5 GW,  se află pe râul Yangtze, construcția sa a costat echivalentul a 32 de miliarde de dolari.

  • Rezervorul de alimentare a barajului conține 42 de miliarde de tone de apă.
  • Rezervorul se întinde pe 1.045 km pătrați.
  • Masa acestui rezervor este suficient de mare pentru a încetini rotația Pământului cu 0,06 microsecunde.

Această construcție importantă are și un impact puternic asupra mediului. Conform Visual Capitalist, într-un studiu din 2010, s-a arătat că barajul a declanșat peste 3.000 de cutremure și alunecări de teren din 2003, anul construcției.

Topul țărilor cu cele mai mari producții de hidroenergie

Primele 10 țări producătoare de energie hidroelectrică din lume sunt China, Brazilia, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, India, Norvegia, Venezuela, Suedia și Japonia. Aceste țări generează aproximativ 60% din energia hidroelectrică din lume.

Topul european al producătorilor de hidroenergie

Țările europene cu capacitatea instalată cea mai mare sunt Norvegia, Turcia, Franța, Italia și Spania, conform unei statistici din 2022.

În acest grafic, realizat de Visual Capitalist, sunt nominalizate cele mai mari 5 baraje hidro din lume, amplasate în China, respectiv America de Sud.

Tipuri de sisteme hidroenergetice

Există patru tipuri principale de sisteme hidroenergetice. Aceste tehnologii pot fi utilizate concomitent în cadrul aceleiași unități.

Sisteme pe cursul râului: o instalație care utilizează forța apei curgătoare dintr-un râu pentru a învârti o turbină. În general, un astfel de proiect are o capacitate scăzută de stocare a apei.  Aceste sisteme asigură o furnizare continuă de energie electrică, cu flexibilitate de funcționare, în funcție de fluctuațiile zilnice ale debitului de apă.

Sisteme cu acumulare: de obicei, aceste sisteme de mari dimensiuni folosesc un baraj pentru a stoca apa. Electricitatea este produsă prin eliberarea apei din rezervor către o turbină, care activează un generator. Aceste sisteme pot fi oprite și pornite în termen scurt, în funcție de cerințele sistemului. În funcție de caracteristicile de construcție și condițiile meteo, capacitățile de stocare  a apei asigură o funcționare independentă de fluxul hidrologic timp de multe săptămâni sau chiar luni.

Sisteme cu acumulare în pompaj: presupun utilizarea apei care circulă între rezervorul inferior și cel superior. În perioadele de cerere scăzută, pompele folosesc surplusul de energie din rețea pentru a transporta apa în rezervorul superior. Când cererea de energie electrică este mare, apa este eliberată înapoi în rezervorul inferior prin turbine, generând energie electrică.

Sisteme offshore (în larg): tehnologie care utilizează mareea sau puterea valurilor pentru a genera electricitate.

Hidroenergia în România

Strategia Energetică a României 2025 – 2030 descrie situația actuală și perspectivele de dezvoltare ale domeniului hidroenergetic:

  • Hidroenergia constituie în prezent principala sursă de energie regenerabilă, cu cca. 34% din consumul final de energia electrică al României.
  • Centralele hidroelectrice au un randament ridicat, iar hidrocentralele cu acumulare în pompaj conferă un rol de bază pe piața de echilibrare.
  • La începutul lui 2024, puterea instalată netă din surse hidroenergetice era de 6.139 MW.
  • Producătorul principal este Hidroelectrica, ce operează centrale a căror energie de proiect însumează 17,68 TWh/an. Aproximativ 0,80 TWh/an este energia de proiect a tuturor microhidrocentralelor deținute de alți operatori.
  • Mare parte din centralele hidroelectrice au fost construite în perioada 1960-1990, deci sunt

necesare investiții urgente în creșterea eficienței. Hidroelectrica are în curs de realizare, până în 2030, investiții totale de peste 800 mil. euro, care includ construirea a circa 200 MW capacități noi, finalizarea unor capacități hidroelectrice începute, dar și diversificarea portofoliului de producție.

  • În anul 2021, potențialul hidroenergetic tehnic adițional care mai putea fi amenajat în Romania era apreciat (energie de proiect) la cca. 10,30 TWh/an.

Acțiuni concrete în domeniul hidroenergiei

La începutul anului 2024, Ministerul Energiei anunța că va iniţia, în perioada următoare, mai multe proiecte de acte normative care vizează accelerarea proiectelor investiţionale ale Hidroelectrica, potrivit AGERPRES.

Accentul cade pe proiecte majore, cum sunt CHE Curtisoara, amenajarea hidroenergetică Paşcani pe râul Siret, amenajarea Bumbeşti-Jiu şi amenajarea hidroenergetică Răstoliţa.

Lasă un răspuns